Skip to main content

Als het gaat om je schepijsvitrines koel houden, zijn er twee hoofd koeltechnieken waaruit gekozen kan worden: geforceerde (ook wel geventileerde koeling) of statische luchtkoeling. Elk van deze methoden heeft zijn eigen voor- en nadelen. Deze zijn afhankelijk van het type ijsvitrine, de omgeving en situatie waarin deze wordt gebruikt.

Geforceerde luchtkoeling houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van een ventilator om koele lucht door de vitrine te blazen, terwijl statische luchtkoeling vertrouwt op geïsoleerde muren en plafonds om de binnenkant van uw ijsvitrine koel te houden. Beide methoden zijn effectief, maar het is belangrijk om elke methode zorgvuldig te evalueren voordat u een keuze maakt voor uw ijsvitrine. Daarom duiken we hier dieper in op de verschillende koeltechnieken, zodat u een weloverwogen keuze kan maken.

Geventileerde luchtkoeling techniek

Deze vorm van koeltechniek wordt gebruikt om warmte te verwijderen uit een afgesloten ruimte. In sommige gevallen wordt geventileerde koeltechniek ook wel geforceerde koeltechniek genoemd. Dit omdat de lucht door een ventilator voort geduwd wordt. Het systeem werkt in wezen door lucht aan te zuigen, deze af te koelen in een verdamper met een koelmiddel of koelvloeistof, en vervolgens de afgekoelde lucht terug de ruimte in te duwen. De meest gebruikte koelmiddelen in geforceerde lucht koelsystemen zijn freon, ammoniak en kooldioxide. Dit proces helpt de temperatuur gelijkmatig over de ruimte te verdelen en houdt deze comfortabel en energiezuinig. 

Geventileerde luchtkoeling heeft een aantal voordelen, zoals het verbeteren van het binnenklimaat van de ijsvitrine. Doordat de gekoelde lucht constant in beweging is, vermindert de vochtigheid in de vitrine. Hierdoor is er geen sprake van condensatie, wat als gevolg heeft dat er geen vocht vast vriest. Dit is erg belangrijk voor de kwaliteit van het schepijs. Doordat er continu een koude luchtstroom over het schepijs wordt geblazen is deze koeltechniek zeer geschikt bij koelingen die intensief gebruikt worden en vaak open en dicht gaan in een omgeving met sterk wisselende temperaturen. De koude luchtstroom bedekt het schepijs als het ware als een koude deken, waardoor het schepijs altijd dezelfde temperatuur blijft en er geen ijskristallen in het schepijs kunnen vormen waardoor de kwaliteit van het schepijs snel afneemt.

Een geventileerde koeling maakt, zoals de naam al aangeeft, gebruik van een ventilator. Deze maakt geluid, net als de motor. Dit kan door sommigen als een nadeel beschouwd worden. Nu hoeft dat niet een probleem te zijn met soft ventilated koelingen. Deze koelingen maken gebruik van een nieuwe techniek. Er is hier wel sprake van een geforceerde luchtverplaatsing, maar de ventilatoren draaien minder hard en minder vaak dan bij bekende geventileerde ijsvitrines. Dit is met name ideaal voor vitrines die niet continu geopend worden.

Over het algemeen genomen is geforceerde luchtkoeling een efficiënte en kosteneffectieve manier om een ruimte te koelen. Het is een uitstekende keuze voor vele soorten toepassingen, zoals schepijsvitrines en koelwerkbanken. Door de kosteneffectiviteit kan geforceerde luchtkoeling helpen de energierekening te verlagen. Met zijn eenvoudige installatie en het minimale onderhoud is dit type koelsysteem een uitstekende optie om elke vitrine koel te houden.

Ijsvitrine Orion Kate

Statische koeling van schepijsvitrines

Deze koeltechniek is een populaire keuze voor winkels en plekken die voorverpakt ijs verkopen. Een statische koeling werkt op basis van een koude achterplaat en/of een koelmiddel dat door de leidingen gepompt wordt. Hierdoor komt de kou vanuit de achterkant en wanden. Dit is te vergelijken met de vriezer die u thuis heeft staan. Doordat de kou uit de achterwand of leidingen komt is er sprake van natuurlijke luchtcirculatie, waarbij koele lucht daalt en warme lucht stijgt. Dit kan tot gevolg hebben dat de temperatuur onder in de koeling kouder is dan boven in de koeling. Een statische koeling wordt vooral gebruikt als de koeling slechts een paar keer per dag open hoeft, als de producten in de koeling niet mogen uitdrogen of als de ijsbakken diep in de vitrine liggen. Denk hierbij aan een vriezer bij een tankstation waar voorverpakt ijs in ligt. Door de lagere ligging van het ijs komt dit de zichtbaarheid niet ten goede, daarnaast draagt dit niet bij aan een goede presentatie van het schepijs.

Van deze koeltechniek gebruik maken heeft een aantal voordelen. Ten eerste is een statische koeling iets stiller dan een geventileerde koeling, door het ontbreken van een ventilator die de koude lucht door de koeling forceert. Binnen een statische koeling kan de temperatuur minder schommelen, mits de vitrine gesloten blijft.

Een nadeel van een statische koeling is dat er door de natuurlijke luchtcirculatie op diverse hoogtes temperatuurverschillen kunnen ontstaan. Warme lucht stijgt op, waardoor het boven in de koeling warmer kan zijn dan onderin. Het verschil in temperatuur kan condensatie en in sommige gevallen zelfs ijsvorming tot gevolg hebben. Als dit gebeurt zal de koeling ontdooid moeten worden om alle ijsvorming goed te verwijderen.

Al met al is een statische koeling een geschikte keuze voor ijssalons waarbij de vitrine niet constant open hoeft, als producten zoals ijstaarten niet mogen uitdrogen en de vitrine zo min mogelijk geluid mag maken. Met deze voordelen kan statische luchtkoeling de perfecte keuze zijn voor bedrijven die een vitrine voor ijstaarten overwegen. De vitrines met statische koeltechniek Cosmo en Blue van het merk Orion zijn zeer geschikt hiervoor.

Geventileerde schepijsvitrine? Dan je bent aan het juiste adres

Zowel geforceerde als statische luchtkoeling hebben voor- en nadelen. Afhankelijk van het product dat u verkoopt en de ruimte die gekoeld moet worden, zal er één bovenuit steken. Voor schepijs is een geventileerde vitrine de beste keuze, omdat deze koeling het ijs op de juiste temperatuur houdt, het goed zichtbaar is voor uw klanten en er geen ijsvorming kan ontstaan.

Valt de keuze dadelijk op een geventileerde koeling? Neem dan een kijkje naar modellen zoals Kate of Evo? Of neem een kijkje tussen onze andere modelen voor meer informatie. Als expert in de wereld van ijsvitrines weten wij dat deze keuze niet altijd makkelijk hoeft te zijn. Daarom staat Gelato World met haar expertise klaar om u te ondersteunen en alle vragen te beantwoorden. Neem snel contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.