Skip to main content

Een condensing unit in een schepijsvitrine of ijskast is niet specifiek aan een plek gebonden en daardoor redelijk flexibel. Juist door deze flexibiliteit krijgen wij bij Gelato World vaak de vraag of de koelunit nou wel of juist niet op afstand geplaatst moet worden. Door onze jarenlange ervaring met ijsvitrines weten wij dat beide opties mogelijk zijn en voor- en nadelen hebben. In dit artikel bespreken we de opties, de voor- en nadelen ervan en wat wij adviseren.

Inbouwen versus uitbouwen

Voordat we verder induiken op het wel of niet plaatsen van de condensing unit op afstand, leggen we kort uit wat de koelunit doet en hoe deze opereert. Wat een koelunit doet zit al voor een deel verstopt in de naam: het is een apparaat dat zorgt voor koele lucht in de ijsvitrine. Door middel van gas dat door de leidingen wordt gepompt, wordt er warmte uit de omgeving er omheen getrokken. Zo wordt de lucht in de ruimte koeler dan er buiten. Met behulp van een compressor wordt het gas gecomprimeerd tot een vloeistof. Door de condensing unit in de vitrine of ijskast blijven de producten erin op precies de juiste temperatuur.

De voordelen

Zowel het inbouwen als het uitbouwen van een koelunit heeft een aantal voordelen. Wanneer de condensing unit op afstand geplaatst wordt geeft dit de horecaondernemer de keuze om zelf te bepalen waar die dan komt te staan. Zo kan de ijsvitrine op een centraal punt in de gelegenheid zoals een ijssalon of patisserie staan, maar de koelunit juist achterin of buiten. Doordat deze dan niet in dezelfde ruimte staat, hoeft er ook geen last ervaren te worden van het geluid en de warmte die de koelunit produceert.

Niet iedere horecagelegenheid heeft de mogelijkheid om een koelunit uit te laten bouwen. Gelukkig heeft de optie inbouwen ook een aantal voordelen. Voor het inbouwen van de koelunit geldt bijvoorbeeld als voordeel dat er geen extra uitbouwkosten bijkomen. Door de condensing unit in te laten bouwen, blijft de vitrine of ijskast ook mobiel. Dit houdt in dat als of wanneer de gelegenheid onderhevig is aan renovatie of de indeling verandert, de ijsvitrine met koelunit gemakkelijk verplaatst kan worden.

De nadelen

Ieder voordeel heeft een nadeel en dat is ook hier het geval. Om een koelunit op afstand, dus buiten de vitrine of ijskast, te plaatsen komen hier uitbouwkosten bij kijken en dit vraagt een bepaald niveau van expertise. Daarnaast is niet iedere locatie of vitrine geschikt om de condensing unit uit te bouwen. Of de locatie zich leent voor een koelunit op afstand en zo ja, welk model vitrine daarbij hoort, is een van de zaken die wij bespreken tijdens een kennismakingsgesprek. Door de koelunit buiten de vitrine te plaatsen, verliest de vitrine zijn mobiliteit. Dit houdt in dat hij, eenmaal geïnstalleerd, niet meer te verplaatsen is.

Ook het inbouwen van een koelunit in de vitrine heeft een paar nadelen. Een koelunit produceert geluid en warmte, die niet weg kan. Dit houdt in dat als de vitrine in de zaak staat, ook het lawaai en de hitte ervan waar te nemen zijn.

Advies over plaatsing koelunit van Gelato World

Al meer dan dertig jaar ondersteunen en helpen wij horecaondernemers met het kiezen en plaatsen van de juiste schepijsvitrine of ijskast in hun onderneming. In deze tijd hebben wij veel ervaring op moeten doen, waardoor wij veel verschillende situaties hebben gezien. Zo hebben wij ook geleerd dat er niet een oplossing of advies is. Simpel gezegd is wat wij van Gelato World adviseren volledig afhankelijk van de situatie. Om een gedegen en op maat gemaakt advies te kunnen geven, komen wij langs bij de gelegenheid en beoordelen de situatie. In ons advies nemen wij uiteraard ook de wensen van de ondernemer mee. Zo bieden wij een advies dat haalbaar is voor de gelegenheid en in lijn ligt met de ondernemer, zodat er jarenlang plezier aan beleefd kan worden.

Naast het wel of niet op afstand plaatsen van een koelunit, adviseren wij ondernemers op verschillende vlakken. Als expert op het gebied van ijsvitrines en ijskasten, begeleiden en helpen wij ondernemers door totaal oplossingen en maatwerk te leveren. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan snel contact op, dat kan via WhatsApp of het contactformulier.

ijsvitrineKennis
maart 26, 2024

3 tips voor het behoud van je ijsvitrine

Het behoud van je ijsvitrine is van cruciaal belang voor het waarborgen van de kwaliteit van je producten. Een goed onderhouden ijsvitrine zorgt niet alleen voor een hygiënisch aanzicht, maar…
Kennis
januari 18, 2024

Gastransitie van R452 naar R290

Veel eigenaren van een ijsvitrine of vrieskast staan nu voor dezelfde uitdaging: de gastransitie van R452 naar R290. Deze verandering heeft een aanzienlijke impact op het koelsysteem. In dit artikel…
Kennis
december 6, 2023

Hoeveel ijsvitrines heb ik eigenlijk nodig?

Bij Gelato World krijgen wij regelmatig de vraag hoeveel ijsvitrines een horecagelegenheid eigenlijk nodig heeft. Is één voldoende, moeten het er twee, drie of zelfs vier zijn? Ondanks dat deze…

Meer weten? Kom in contact