Skip to main content

De lente staat voor de deur, wat betekent dat klanten weer klaar staan om heerlijke ijsjes te gaan kopen. Om jouw verrukkelijke ijs aan te bieden is er natuurlijk een ijsvitrine nodig. Nu kan het zijn dat je op het punt staat om je eigen ijssalon te openen of jouw huidige ijsvitrine is na een aantal jaren aan vervanging toe, een nieuwe ijsvitrine aanschaffen blijft een belangrijke keuze die je niet één, twee, drie maakt. Al helemaal omdat er heel erg veel keus is. Om ervoor te zorgen dat je door de bomen het bos weer ziet, zetten wij de belangrijkste punten om op te letten bij het kopen van een ijsvitrine.

De capaciteit van de vitrine

Het is begrijpelijk dat ‘capaciteit’ een voordehandliggend punt is op de lijst. De capaciteit van de ijsvitrine bepaalt direct hoeveel ijs er tegelijkertijd in de vitrine bewaard en tentoongesteld kan worden. Dit heeft indirect weer invloed op tijdmanagement en omzet. Als de capaciteit van de ijsvitrine te klein is, kan dit betekenen dat het ijs vaker bijgevuld moet worden. Dit kost weer kostbare tijd en moeite. Daarnaast kan het betekenen dat er niet genoeg ijs beschikbaar is tijdens drukke periodes. Dat wat niet verkocht kan worden, levert ook niets op, waardoor je omzet mis kan lopen. Tegenovergesteld, wil je geen ijsvitrine die te groot is. Deze kan dan maar voor de helft gevuld zijn met smaken en neemt onnodige ruimte in je salon in. In het kort gezegd is het belangrijk om rekening te houden met de capaciteit van de ijsvitrine bij het kopen ervan, en om de juiste balans te vinden tussen de capaciteit en de behoeften van uw bedrijf.

Soort ijs dat je gaat verkopen

Waar een leek kan denken dat ‘ijs toch gewoon ijs is’, weten de professionals wel beter: dat is dus niet zo. Per type ijs zijn er verschillende vitrines om het product in te bewaren en presenteren, waardoor het belangrijk is om bedachtzaam te zijn op welk type ijs je wil gaan verkopen. Een vitrine voor schepijs heeft heel andere condities dan een vitrine voor verpakt ijs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opslagcapaciteit en temperatuurbeheersing. Zo vereist schepijs bijvoorbeeld dat het op een specifieke temperatuur wordt bewaard om smaak en textuur te behouden. Bovendien moet schepijs worden gepresenteerd in een vitrine met voldoende diepte en hoogte om de schepbeweging mogelijk te maken en om het ijs op een aantrekkelijke manier te presenteren. Door rekening te houden met het type ijs dat je wil gaan verkopen, weet je zeker dat je een ijsvitrine kiest die voldoet aan de opslag- en presentatievereisten.

Het koelsysteem

Er zijn verschillende soorten koelsystemen beschikbaar voor ijsvitrines, zoals geforceerde of statische luchtkoeling. Afhankelijk van het type ijs dat je wilt verkopen en de omgeving waarin de vitrine staat, is het van belang rekening te houden met het koelsysteem. Zo leent een ijsvitrine met geventileerde koeltechniek zich beter voor schepijs en een statische koeling voor verpakt ijs.

Display en het design van de ijsvitrine

Het display en model van de ijsvitrine zijn belangrijke overwegingen bij de aankoop van een ijsvitrine. Dit is omdat ze direct van invloed zijn op de presentatie van het ijs en de aantrekkelijkheid van de vitrine voor klanten. Een goede ijsvitrine moet een aantrekkelijk display hebben zodat het ijs goed gepresenteerd wordt en als gevolg daarvan de aandacht trekt van klanten. Denk hierbij aan voldoende verlichting om het ijs goed te verlichten en dat er voldoende ruimte is tussen de ijsbakken om het ijs er smakelijk uit te laten zien. 

De ijsvitrine moet een geschikt model hebben dat aan jouw specifieke behoeften voor jouw ijssalon voldoet. Er zijn modellen beschikbaar in verschillende maten en vormen, afhankelijk van de beschikbare ruimte en jouw specifieke voorkeuren. Daarnaast kan het design van de ijsvitrine van invloed zijn op de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit ervan. Een goed ontworpen ijsvitrine kan bijvoorbeeld gemakkelijker schoon te maken zijn en een betere indeling hebben om het ijs op een efficiënte manier te presenteren.

Temperatuurregeling

Een belangrijke factor om rekening mee te houden bij de koop van een ijsvitrine is de temperatuurregeling. Dit heeft namelijk een directe invloed op de kwaliteit en versheid van het ijs. Ijs moet op een specifieke temperatuur worden bewaard. Zo smelt het niet, wordt het niet te hard, behoudt het zijn smaak en blijft het er aantrekkelijk uitzien voor klanten. Een goede ijsvitrine moet in staat zijn om de temperatuur consistent te regelen en te handhaven om de kwaliteit van het ijs te behouden. Met een ijsvitrine met goede temperatuurregeling kan de veiligheid van het ijs ook gewaarborgd blijven. Als de temperatuur te hoog wordt, kan het ijs bederven en eventueel schadelijke bacteriën bevatten. Een goede temperatuurregeling kan ervoor zorgen dat het ijs veilig is om te consumeren en de kans op voedselvergiftiging verkleint. Kies daarom voor een ijsvitrine met een stabiele, betrouwbare temperatuurregeling en thermostaat te kiezen.

Onderhoud en reiniging

Bij de aanschaf van een ijsvitrine is het heel belangrijk om rekening te houden met reiniging en onderhoud van de vitrine. Door de vitrine goed te reinigen en onderhouden ervaar je een aantal voordelen. Als eerst blijft de ijsvitrine goed werken en heeft deze een lange levensduur. Daarnaast presteert een goed onderhouden vitrine beter en gaat deze minder snel kapot. Een direct gevolg hiervan is dat er minder tijd en geld aan reparaties of vervanging besteed hoeft te worden. Bovendien kan regelmatig onderhoud helpen om de efficiëntie van de ijsvitrine te verbeteren en de bedrijfskosten te verlagen, omdat de vitrine minder energie nodig heeft om te werken. Verder hebben sommige ijsvitrines bijvoorbeeld een eenvoudig te reinigen interieur en gemakkelijk te vervangen onderdelen, terwijl andere vitrines complexer zijn en meer tijd en geld kosten om te onderhouden.

Energieverbruik

Het is belangrijk om bij het kopen van een ijsvitrine rekening te houden met energieverbruik en energie-efficiëntie. Een ijsvitrine die veel energie verbruikt, kan leiden tot hogere energiekosten en kan uiteindelijk een negatieve invloed hebben op de winstgevendheid van je ijszaak. Bovendien kan een hoog energieverbruik leiden tot een hogere CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan de klimaatverandering en het milieu belast. Het is daarom belangrijk om te zoeken naar een ijsvitrine met een laag energieverbruik en een hoge energie-efficiëntie. Moderne ijsvitrines zijn vaak ontworpen met energiebesparende functies, zoals LED-verlichting en efficiënte koelsystemen, om het energieverbruik te verminderen. Hoewel een energiezuinige ijsvitrine misschien duurder lijkt in aanschaf, kan het op de lange termijn leiden tot lagere bedrijfskosten en een vermindering van de impact op het milieu.

Garantie en service

Hoewel dit punt niet direct invloed heeft op de ijsvitrine, is het er wel één van groot belang bij de aankoop. Een goede garantie en klantenservice kunnen ervoor zorgen dat je jouw ijsvitrine jarenlang probleemloos kunt gebruiken. Een goede garantie geeft je gemoedsrust en kan je beschermen tegen onverwachte kosten die kunnen ontstaan als er iets mis gaat met de ijsvitrine. Het is belangrijk om te kijken naar de garantievoorwaarden en -periode, en om te controleren of de garantie ook de belangrijkste onderdelen van de vitrine dekt, zoals het koelsysteem en de compressor. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de service die wordt aangeboden door de verkoper. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de verkoper een technicus beschikbaar heeft om eventuele problemen snel op te lossen, of dat er een online ondersteuningscentrum beschikbaar is om vragen te beantwoorden. Het is ook belangrijk om te kijken naar de beschikbaarheid van reserveonderdelen en de kosten van vervanging, mocht dit nodig zijn.

Gedegen advies en de ijsvitrine die voldoet aan jouw wensen

Zoals hierboven te lezen valt, zijn er genoeg zaken om rekening mee te houden bij de aankoop van een ijsvitrine. Ga je schepijs verkopen of toch liever verpakt ijs? Wij van Gelato World helpen je met de juiste beslissing maken. Met onze expertise staan wij iedere dag voor u klaar om u te ondersteunen en alle vragen te beantwoorden. Neem snel contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

ijsvitrine

3 tips voor het behoud van je ijsvitrine

| Kennis | No Comments
Het behoud van je ijsvitrine is van cruciaal belang voor het waarborgen van de kwaliteit van je producten. Een goed onderhouden ijsvitrine zorgt niet alleen voor een hygiënisch aanzicht, maar…

Gastransitie van R452 naar R290

| Kennis | No Comments
Veel eigenaren van een ijsvitrine of vrieskast staan nu voor dezelfde uitdaging: de gastransitie van R452 naar R290. Deze verandering heeft een aanzienlijke impact op het koelsysteem. In dit artikel…

Hoeveel ijsvitrines heb ik eigenlijk nodig?

| Kennis | No Comments
Bij Gelato World krijgen wij regelmatig de vraag hoeveel ijsvitrines een horecagelegenheid eigenlijk nodig heeft. Is één voldoende, moeten het er twee, drie of zelfs vier zijn? Ondanks dat deze…

Welk type koelunit moet ik voor mijn ijsvitrine kiezen?

| Kennis | No Comments
Een van de belangrijkste kwaliteiten van een ijsvitrine, is dat hij koud wordt en goed koud blijft. Dit alles gebeurt met een koelunit oftewel een condensing unit, die op twee…