Skip to main content

Een van de redenen waarom het belangrijk is om een professionele schepijsvitrine aan te schaffen, is dat de klant het schepijs puur en alleen in de vitrine ziet. Als professional in de horecabranche is bekend dat schepijs niet de hele dag in de vitrine blijft zitten. Nu krijgen wij van onze klanten regelmatig de vraag wat de mogelijkheden zijn betreffende opslag in een ijsvitrine. Om hierover wat duidelijkheid te scheppen, wijden we er nu een artikel aan. Hieronder meer informatie over het gebruiken van een schepijsvitrine als bewaarkast.

De verschillen tussen vitrine en bewaarkast

In zowel een schepijsvitrine als een bewaarkast wordt schepijs gevonden. Dit is dan ook de grootste overeenkomst tussen beide apparaten, daarentegen zijn er een aantal belangrijke verschillen. Hieronder, in eerste instantie de doelen die de machines dienen. Een ijsvitrine is specifiek ontworpen als een middel om ijs in te kunnen presenteren, of te wel een presentatiemiddel. Dit komt onder andere terug in het design, de diepte van de vitrine en het glas waarachter de heerlijke smaken te zien zijn. Een schepijsvitrine is gedeeltelijk open zodat het ijs gemakkelijk geschept kan worden en bij de klant terechtkomt. Dit betekent dat het niet gaat om een afgesloten ruimte om in te bewaren.

Bij een bewaarkast zit de clou al in de naam. Het doel van een bewaarkast is dan ook om het schepijs in te bewaren als het uit de vitrine komt of het opslaan van de voorraad.

Een ander significant onderscheid tussen een professionele schepijsvitrine en een ijsbewaarkast is de temperatuur binnenin de machine. Binnen in de ijsvitrine is de temperatuur gemiddeld -14 graden Celsius. Dit is de ideale temperatuur om het ijs te presenteren, omdat bij deze temperatuur het schepijs goed te scheppen is in mooie bolletjes en direct eetbaar voor klanten. Een ijsbewaarkast heeft een gemiddelde temperatuur van -20 graden Celsius. Als het aankomt op bewaring van schepijs, kan gezegd worden dat hoe lager de temperatuur is hoe beter.

Dan zit er nog verschil in de opzet van de apparaten. Zoals eerder genoemd is een schepijsvitrine een niet afgesloten ruimte, waar een ijsbewaarkast dat wel is. Omdat een vitrine niet volledig afsluit is het van belang dat de ijsbakken na het sluiten van de horecagelegenheid uit de vitrine gehaald worden en naar een afgesloten ruimte gebracht worden om kwaliteit te waarborgen, zoals een ijsbewaarkast.

Schepijsvitrine als bewaarkast gebruiken

De hamvraag van dit artikel is of een professionele schepijsvitrine ook als ijsbewaarkast gebruikt kan worden. Wij van Gelato World vinden idealiter van niet, omdat een schepijsvitrine simpelweg geen bewaarkast is en hiermee de kwaliteit van het ijs vermindert. 

Vanuit Gelato World adviseren wij om presentatie en opslag strikt gescheiden te houden en hier liggen een aantal redenen aan ten grondslag. Daarnaast heeft een ijsbewaarkast grote zware deuren die goed geïsoleerd zijn en de opslag volledig afsluiten. Hierdoor is er minder stroom nodig om de bewaarkast op een constante temperatuur te houden. 

Een professionele schepijsvitrine van Gelato World is altijd uitgerust met dubbele beglazing die isolerend goed werkt, alleen is een vitrine gewoon nooit zo goed geïsoleerd als een bewaarkast. Al met al heeft een ijsbewaarkast veel minder stroom nodig om het ijs goed te bewaren, waardoor het gebruiken van een ijsbewaarkast de energiezuinige en daarmee de duurzame keuze is.

Er is geen ruimte voor een ijsbewaarkast in mijn zaak

Het is nu duidelijk waarom het zinvol is om schepijs te bewaren in een ijsbewaarkast in plaats van de vitrine zelf, maar wat als er geen ruimte is in de zaak om een bewaarkast neer te zetten? Welke opties zijn er dan nog om schepijs op een juiste manier te bewaren?

In het geval van ruimtegebrek kun je als horecaondernemer terugvallen op een schepijsvitrine waar al een bewaarkast ingebouwd is. Gelato World levert de KT24 van het merk Orion. Dit is een professionele schepijsvitrine met een unieke structuur van plexiglas en de mogelijkheid tot het inbouwen van een bewaarkast onder in de vitrine. Onder in de vitrine zit een lade waarin de ijsbakken gezet kunnen worden die daarna goed afsluit. 

In het uiterste geval dat er een andere schepijsvitrine staat dan de Orion KT24, is het mogelijk om de ijsbakken in de vitrine te laten zitten, alleen dan is het van groot belang dat de temperatuur in de vitrine naar beneden gezet wordt tot -18 of -20 graden Celsius. Graag benadrukken we nogmaals dat dit niet de ideale situatie is om schepijs in te bewaren en dit niet een duurzame actie is.

IJsbewaarkasten en andere mogelijkheden bij Gelato World

Wij van Gelato World zijn ervan overtuigd dat een ijsbewaarkast niet mag ontbreken in een horecaonderneming die zijn klanten van goed en lekker schepijs wil voorzien. Een ijsbewaarkast zorgt ervoor dat het ijs onder optimale omstandigheden wordt opgeslagen, waardoor je als verkoper de kwaliteit kan blijven garanderen.

Om horecaondernemers van de juiste apparatuur te voorzien delen we bij Gelato World graag onze expertise en kennis. Zo hebben wij van het merk Ilsa de vrieskast Neos in ons assortiment, die maximale voedselveiligheid biedt. Met een monobloc-koelsysteem dat een hoog rendement en een laag energieverbruik heeft, de ideale keuze voor een ijsbewaarkast. Verder bieden wij onze klanten ook de Orion KT24 aan. Een professionele schepijsvitrine en vrieskast in één.

Het is belangrijk dat er de juiste keuze wordt gemaakt voor de juiste horecaonderneming en daar helpt Gelato World graag bij. Al jarenlang helpen wij ijssalons en andere horecagelegenheden aan alle benodigdheden op het gebied van schepijs. Dit doen wij door met ondernemers om tafel te gaan, hun visie en wensen duidelijk boven water te krijgen en hierin te adviseren. Daarnaast is het mogelijk om niet alleen het product, maar een totaaloplossing af te nemen. Dan denken wij mee in de beste mogelijkheden voor jouw zaak, het design, de ontwikkeling en de plaatsing op ons. Simpel gezegd maatwerk, zodat het volledig aansluit op jouw wensen. Ben jij op zoek naar de perfecte schepijsvitrine of juist bewaarkast? Neem dan snel contact met ons op en zie wat er mogelijk is.

ijsvitrineKennis
maart 26, 2024

3 tips voor het behoud van je ijsvitrine

Het behoud van je ijsvitrine is van cruciaal belang voor het waarborgen van de kwaliteit van je producten. Een goed onderhouden ijsvitrine zorgt niet alleen voor een hygiënisch aanzicht, maar…
Kennis
januari 18, 2024

Gastransitie van R452 naar R290

Veel eigenaren van een ijsvitrine of vrieskast staan nu voor dezelfde uitdaging: de gastransitie van R452 naar R290. Deze verandering heeft een aanzienlijke impact op het koelsysteem. In dit artikel…
Kennis
december 6, 2023

Hoeveel ijsvitrines heb ik eigenlijk nodig?

Bij Gelato World krijgen wij regelmatig de vraag hoeveel ijsvitrines een horecagelegenheid eigenlijk nodig heeft. Is één voldoende, moeten het er twee, drie of zelfs vier zijn? Ondanks dat deze…

Meer weten? Kom in contact