Skip to main content

Schepijsvitrines zijn een populaire keuze voor horecazaken die heerlijk schepijs willen verkopen. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten, zodat je er een kunt vinden die perfect past bij jouw wensen en behoeften. Schepijsvitrines zijn voorzien van een koelsysteem dat ervoor zorgt dat je ijs op de juiste temperatuur wordt bewaard. Als je een horecazaak hebt en je wilt schepijs gaan verkopen, is een schepijsvitrine een onmisbare aanwinst. Het koelsysteem, dan wel met geventileerde luchtkoeltechniek of een statische koeling, draait op stroom. Nu is de vraag welk type stroom je eigenlijk nodig hebt voor jouw ijsvitrine. In dit artikel lichten wij van Gelato World het verder toe.

Soorten stroomvoorziening

Als je een ijsvitrine wilt kopen, moet je weten welke stroomvoorziening je nodig hebt. Er zijn twee soorten stroomvoorzieningen: enkelfase stroom (240/1/50) en krachtstroom (400/3/50).

  • Enkelfase stroom is de meest voorkomende stroomvoorziening in huishoudens. De spanning van enkelfase stroom is 230 volt. Enkelfase stroom is geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten, zoals lampen, televisies en computers.
  • Krachtstroom heeft een hogere spanning dan enkelfase stroom. De spanning van krachtstroom is 400 volt. Krachtstroom wordt gebruikt voor industriële apparaten, zoals motoren, lasapparaten en ovens.

Welke stroom heb je nodig voor je ijsvitrine?

De hoeveelheid stroom die je schepijsvitrine nodig heeft, hangt af van het vermogen van de vitrine. Het vermogen van een ijsvitrine wordt uitgedrukt in watt. Een ijsvitrine met een vermogen van 2300 watt heeft enkelfase stroom nodig. Een ijsvitrine met een vermogen van meer dan 2300 watt heeft krachtstroom nodig.

Soorten condensing units

Hermetische condensing units

De naam geeft het eigenlijk al weg, een hermetisch afgesloten condensing unit is helemaal dicht. Wat betekent dat de compressor, verdamper, kleppen en motor allemaal afgesloten zijn. Dit houdt in dat je niet zomaar bij de losse onderdelen van de condensing unit kunt komen. Een van de grote voordelen van een hermetische condensing unit is dat deze gewoon op enkel fase stroom kan draaien. Dit type stroom is gegarandeerd aanwezig in ijssalons of horecagelegenheden, in tegenstelling tot krachtstroom die niet overal beschikbaar is. Doordat een hermetische condensing unit volledig is afgesloten geeft dit ook een handicap. Dit omdat wanneer er technische problemen zijn of schade, de gehele unit eruit moet worden gehaald om te vervangen. Zo’n reparatie kan aardig in de kosten lopen.

De ijsvitrines van Gelato World met hermetische condensing units zijn altijd uitgerust met twee condensing units, zodat de koelcapaciteit van de vitrine voldoende is zoals bij de Orion Nine G9 of G12. Enkelfase stroom heeft een lager ampère ofwel minder krachtige stroom. Door de aard van enkelfase stroom is een condensing unit minder stabiel bij het gebruik van een hoge koelcapaciteit. Daarbij moet deze stroom dan ook over twee condensing units verdeeld worden.

Semi hermetische condensing units

Waar een hermetische condensing unit volledig afgesloten is, geeft het woord ‘semi-‘ juist aan dat deze condensing units niet gesloten zijn. om een toereikend niveau van koelcapaciteit te bereiken, is er bij een semi hermetische condensing unit voldoende aan één koelunit per ijsvitrine. Daarnaast is het bij een semi-hermetische condensing unit mogelijk om losse onderdelen te vervangen in het geval van technische problemen. Wat een reparatie een stuk gemakkelijker maakt en goedkoper is dan het volledig vervangen van de hele condensing unit. Dit is een groot voordeel van semi-hermetische condensing units.

Daarnaast is er slechts één condensing unit nodig die semi-hermetisch is, om een volledige schepijsvitrine te voorzien. Om een semi-hermetische condensing unit van stroom te voorzien heb je krachtstroom nodig. Als jouw onderneming hier niet over beschikt kan dit gezien worden als een nadeel. Echter zijn er nog weinig horecagelegenheden die de overstap van enkelfase naar krachtstroom niet kunnen maken.

Bij Gelato World wordt horecaondernemers de mogelijkheid geboden om meer te doen met een semi-hermetische condensing unit. Het is namelijk mogelijk om meerdere ijsvitrines te koelen met één semi-hermetische condensing unit. Daarnaast is het ook nog een optie om deze op afstand te plaatsen.

Gelato World kiest voor krachtstroom en wel hierom

Vanuit onze expertise raden wij iedere horecaondernemer aan om een schepijsvitrine aan te schaffen die op krachtstroom draait. In eerste instantie is een semi-hermetische condensing unit veel makkelijker te repareren, waardoor die een stuk voordeliger is in de kosten bij technische problemen. Dit zorgt er indirect voor dat de ijsvitrine een langere levensduur heeft. Daarnaast draait een ijsvitrine op maar één semi-hermetische condensing unit, waardoor de stroom niet verdeeld hoeft te worden en daarbij de ijsvitrine stabieler is dan met een hermetische condensing unit. Ook biedt een semi-hermetische condensing unit meer mogelijkheden met betrekking tot plaatsing. Deze kan zowel in de ijsvitrine zelf als op afstand geplaatst worden. Dit laatste heeft op zijn beurt zijn voordelen, onder andere het koelen van verschillende vitrines in plaats van slechts één. Hierover vertellen we graag meer tijdens een persoonlijke kennismaking.

Wat moet je doen als je niet de juiste stroomvoorziening hebt?

Mocht het zo zijn dat er in jouw horecagelegenheid alleen enkelfase stroom aanwezig is en je ambieert een schepijsvitrine met een semi-hermetische condensing unit, dan is er de mogelijkheid om de meterkast te laten verzwaren door de netbeweerder.

Gelato World staat klaar om te assisteren bij een besluit

Als expert op het gebied van ijsvitrines weten wij dat er van alles mogelijk is op het gebied van condensing units. Ook begrijpen wij dat het soms een lastige keuze kan zijn en dat iedere locatie zijn eigen unieke kwaliteiten heeft. Onze expertise stellen we graag ter beschikking voor nieuwe en ook voor ervaren horecaondernemers. Of het nou gaat over de juiste stroomvoorziening voor een ijsvitrine, totaaloplossingen voor ijssalons, maatwerk of koeltechnieken: wij staan voor je klaar. Neem snel contact op via het contactformulier hieronder of stuur ons een bericht via WhatsApp.

ijsvitrineKennis
maart 26, 2024

3 tips voor het behoud van je ijsvitrine

Het behoud van je ijsvitrine is van cruciaal belang voor het waarborgen van de kwaliteit van je producten. Een goed onderhouden ijsvitrine zorgt niet alleen voor een hygiënisch aanzicht, maar…
Kennis
januari 18, 2024

Gastransitie van R452 naar R290

Veel eigenaren van een ijsvitrine of vrieskast staan nu voor dezelfde uitdaging: de gastransitie van R452 naar R290. Deze verandering heeft een aanzienlijke impact op het koelsysteem. In dit artikel…
Kennis
december 6, 2023

Hoeveel ijsvitrines heb ik eigenlijk nodig?

Bij Gelato World krijgen wij regelmatig de vraag hoeveel ijsvitrines een horecagelegenheid eigenlijk nodig heeft. Is één voldoende, moeten het er twee, drie of zelfs vier zijn? Ondanks dat deze…

Meer weten? Kom in contact