Skip to main content

Een van de belangrijkste kwaliteiten van een ijsvitrine, is dat hij koud wordt en goed koud blijft. Dit alles gebeurt met een koelunit oftewel een condensing unit, die op twee verschillende manieren kan koelen. Dit kan namelijk met lucht of met water, maar welke is nou geschikt voor jouw onderneming? Beide manieren hebben voor- en nadelen. Om je meer inzicht te geven, hebben wij van Gelato World in dit artikel de werking en kwaliteiten op een rij gezet.

Hoe het eigenlijk werkt

Om de ijsvitrine te koelen en koel te houden, vindt er een heel proces plaats. De koeling in een condensing unit werkt op basis van een koelcyclus die warmte uit de ijsvitrine verwijdert om de temperatuur binnenin de vitrine op het gewenste niveau te houden. Zonder al te technisch te worden, vatten we hieronder de stappen kort samen:

  • De compressor is verantwoordelijk voor het comprimeren van een koelmiddel, waardoor de temperatuur en de druk van het koelmiddel verhoogt.
  • Vanuit de compressor wordt het samengeperste en verwarmde koelmiddel naar de condensor geleid. Hier wordt de hete, samengeperste damp van het koelmiddel in contact gebracht met koelribben of buizen. Door middel van lucht of water kan de warmte uit het koelmiddel afgevoerd worden.
  • Vanuit de condensor verlaat het koelmiddel door een expansieventiel, waar de druk en temperatuur van het koelmiddel aanzienlijk wordt verlaagd. Hierdoor kan het verdampen en warmte opnemen.
  • In de sectie voor verdamping stroomt de verdamping van het koelmiddel door een verdamper in de ijsvitrine, waar het de warmte van de producten in de vitrine opneemt en de temperatuur in de vitrine wordt verlaagd. Als laatste wordt dan het koelmiddel teruggevoerd naar de compressor, zodat het opnieuw gecomprimeerd kan worden en het proces herhaald.

Dit proces van compressie, condensatie, expansie en verdamping zorgt voor een efficiënte verwijdering van de warmte uit de ijsvitrine. De warmte wordt uit de ijsvitrine onttrokken en afgevoerd naar buiten de unit via de condensor.

Watergekoeld of luchtgekoeld

Hoe werkt waterkoeling?

Het zit al in de naam, bij een ijsvitrine met watergekoelde condensering wordt er gebruikgemaakt van water als koelmiddel. Het hoofddoel van waterkoeling in een ijsvitrine is om warmte uit de vitrine te verwijderen, om de temperatuur in de vitrine op het gewenste niveau te houden. Door water uit de leidingen door het systeem te pompen wordt de condensing unit afgekoeld. Het water dat door de leidingen gaat is warmer, waardoor het de warmte meeneemt uit de condensing unit. Door het afvoeren van de warmte blijven de producten in de schepijsvitrine op de juiste temperatuur.

Het water dat gebruikt wordt als koelmiddel, komt simpelweg uit de leiding. Dit heeft een aantal voordelen. Als eerst is er bij leidingwater niet veel verschil in temperatuur tijdens verschillende seizoenen. Factoren van buiten hebben weinig invloed, waardoor het ergens tussen tussen de 4 en 5 graden Celsius scheelt van zomer naar winter. Doordat er geen grote schommelingen zijn, blijft de temperatuur in het systeem stabieler. Dit komt doordat de koelunit minder vaak hoeft aan te slaan, waardoor er minder lawaai wordt geproduceerd, het systeem efficiënter werkt en goedkoper uit kan komen. 

Hoe werkt luchtkoeling?

Bij dit type condensing unit wordt lucht gebruikt als koelmiddel, met als doel de warmte uit de ijsvitrine te verwijderen en de gewenste temperatuur te behouden. Met behulp van ventilatoren wordt er koude lucht door de condensing unit geblazen. De koude lucht uit de ventilatoren blaast op die manier de warme lucht weg. Hierdoor koelt de lucht in de vitrine en blijven de producten op de juiste temperatuur. Doordat er lucht van buitenaf aangezogen wordt, zijn luchtgekoelde condensing units vatbaarder voor temperatuurverschillen. Daarom moet een koelunit in de zomer harder werken om het verschil te compenseren en koude lucht de vitrine in te blazen.

ijsvitrine

Mogelijkheden bij Gelato World

Iedere horecagelegenheid heeft zijn eigen specifieke wensen en benodigdheden. Om die reden is er zonder verdere informatie niet vast te stellen of water- of toch juist luchtgekoelde condensering de juiste keuze is voor jouw onderneming. Tijdens een kennismakingsgesprek kunnen wij van Gelato World hier verder over adviseren.

Al onze ijsvitrines zijn standaard uitgevoerd met luchtkoeling, dit wil niet zeggen dat dit de enige optie is. Bij Gelato World leveren wij maatwerk, wat inhoudt dat het type condensering volledig aangepast kan worden aan de behoefte van jouw zaak. Zo kunnen al onze modellen omgezet worden naar waterkoeling in plaats van lucht. Als er sprake is van grote verschillen in temperatuur rondom de schepijsvitrine, is het ook nog mogelijk om een koelunit te installeren die zowel door water als lucht gekoeld wordt. Dit houdt in dat op het moment dat de lucht te warm wordt, het systeem automatisch overschakelt naar water.

Meer dan alleen koelunits bij Gelato World

Door deze opties en onze service aan te bieden, helpen wij al decennialang horecaondernemers met verschillende gelegenheden. Van ijssalons tot koffiecorners, iedereen kan bij ons terecht voor advies en de juiste vitrine. Door middel van onze expertise en maatwerkoplossingen zijn wij de nummer één leverancier op de Europese markt. Tijdens een kennismakingsgesprek delen wij graag onze kennis en bieden wij een custom advies. Ben jij nieuwsgierig of watergekoeld of juist een mix van beide de beste condensering is voor jou? Of wil je weten wat wij met ons maatwerk nog meer voor je kunnen doen? Neem dan gerust contact op middels het contactformulier of via WhatsApp.

ijsvitrineKennis
maart 26, 2024

3 tips voor het behoud van je ijsvitrine

Het behoud van je ijsvitrine is van cruciaal belang voor het waarborgen van de kwaliteit van je producten. Een goed onderhouden ijsvitrine zorgt niet alleen voor een hygiënisch aanzicht, maar…
Kennis
januari 18, 2024

Gastransitie van R452 naar R290

Veel eigenaren van een ijsvitrine of vrieskast staan nu voor dezelfde uitdaging: de gastransitie van R452 naar R290. Deze verandering heeft een aanzienlijke impact op het koelsysteem. In dit artikel…
Kennis
december 6, 2023

Hoeveel ijsvitrines heb ik eigenlijk nodig?

Bij Gelato World krijgen wij regelmatig de vraag hoeveel ijsvitrines een horecagelegenheid eigenlijk nodig heeft. Is één voldoende, moeten het er twee, drie of zelfs vier zijn? Ondanks dat deze…

Meer weten? Kom in contact